Σέ αυτό το πρώτο άρθρο θα αναφερθούμε σε μία άκρως σημαντική έρευνα (παγκοσμίου ενδιαφέροντος) που διεξάγει στο Α.Π.Θ το 2015. Η έρευνα ανέλυσε 46 μονοποικιλιακά μέλια σχετικά με  4 διαφορετικές κατηγορίες. 

  1. Μικροσκοπικά Χαρακτηριστικά
  2. Ολικές Φαινόλες επι της %
  3. Αντιοξειδωτική Δράση
  4. Ηλεκτρική Αγωγιμότητα (ms/cm)

Παρακάτω σάς παραθέτουμε τα αποτελέσματα :

Α. Μικροσκοπικά Χαρακτηριστικά

1η θέση είναι: Το μέλι Καστανιάς
2η θέση είναι: Το μέλι του Πιρενίου ή Ερείκης(Μαρώνεια)
3η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι(Τσαλί)
4η θέση είναι: Το διάσημο μέλι Μανούκα
5η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
6η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκαλιά
7η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
8η θέση είναι: Το μέλι από Έλατο
9η θέση είναι: Το μέλι από Πεύκο
10η θέση είναι: Το μέλι από Βελανιδιά

Β. Ολικές φαινόλες επί της(%)

1η θέση είναι: Το μέλι Βελανιδιάς
2η θέση είναι: Το διάσημο μέλι Μανούκα
3η θέση είναι: Το μέλι του Κάστανου
4η θέση είναι: Το μέλι από Πιρένι(Ερείκη)
5η θέση είναι: Το μέλι του Έλατου
6η θέση είναι: Το μέλι Πεύκου
7η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι(Τσαλί)
8η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
9η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
10η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκάλι

<<Οι φαινόλες του μελιού>> συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες,στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.

Γ. Αντιοξειδωτική δράση(mmol ασκ/Kg μελιού)

1η θέση είναι: Το μέλι Βελανιδιάς
2η θέση είναι: Το μέλι του Κάστανου
3η θέση είναι: Το μέλι του Έλατου
4η θέση είναι: Το μέλι Πεύκου
5η θέση είναι: Το μέλι από Πιρένι(Ερείκη)
6η θέση είναι: Το διάσημο μέλι Μανούκα
7η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι(Τσαλί)
8η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
9η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
10η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκάλι

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο,ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες,μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές,άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δ. Ηλεκτρική αγωγιμότητα(mS/cm)

1η θέση είναι: Το μέλι Καστανιάς
2η θέση είναι: Το μέλι του Έλατου
3η θέση είναι: Το μέλι της Βελανιδιάς
4η θέση είναι: Το μέλι του Πεύκου
5η θέση είναι: Το μέλι από Πιρένι(Ερείκη)
6η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
7η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι(Τσαλί)
8η θέση είναι: Το διάσημο μέλι Μανούκα
9η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
10η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκάλι

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα, στην περίπτωση του μελιού, χρησιμοποιείται για τη διάκριση των ανθόμελων από τα μέλια μελιτώματος. Είναι μια παράμετρος για τα μέλια με αγωγιμότητα μικρότερη από 0,2 mS/cm,που θεωρούνται ύποπτα νοθείας.

Μπορούμε να διακρίνουμε με άκρως βεβαιότητα ότι τα μέλια από μελιτώματα (Βελανιδιά, Καστανιά, Πέυκο, Έλατο) είναι πάρα πολύ πιο θρεπτικά απο τα μέλια νέκταρος με Βασιλία αυτό της Βελανιδιάς !

Close
Close
Καλάθι (0)

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας. Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.